sobota 11. února 2023

11.2. setkání s AIRI

Dneska jsme měli plán. Po tréninku, který byl ráno od 10 jsme měli sraz v 15:00 na Harajuku s naší kamarádkou AIRI. Měli jsme pro ni překvapení. Chtěli jsme jí vzít na tu mega palačinku a tak jsme se vydali na cestu. Nevím čím to bylo, jestli byla nějaká hodina Há, ale lidí tu bylo strašně. Hlava na hlavě. Když jsme se prokousali tou zácpou, tak na nás čekalo další překvapení a to, že naše palačinkárna byla úplně plná a venku byla strašná fronta. Čekali bychom 30 minut a to se nám nechtělo. Nakonec nás musela Airi vzít někam jinam. Tam už měli volno, takže to bylo fajn. Objednali jsme si nějaký kafe a zákusek a povídali si, jak se kdo má a co dělá. Moje angličtina není moc dobrá, takže mi pomáhali Ajax a Niki. Ajax nakonec zjistil, že Airi poznal před 10ti lety, když byla jednou u nás na dovolený na tréninku a v Praze. 


Když jsme dojedli a vypili všechno, vydali jsme se ještě na procházku na Meiji Jingu. Kde bylo opět lidí, jak smetí. Udělali jsme si pár hezkých společných fotek a šli na vlak a jeli každý domů.
Domluvili jsme se, že se ještě uvidíme a to hned druhý den v neděli na tréninku.










Ranní překvapení a trénink

Ráno 10.2. jsme se probudili do pěkné zimy. Ono totiž jak spíme v House Ikebukuro, tak jsme v přízemí a strašně táhne od země. A ráno to bylo ještě víc, protože sněžilo a byl nějaký -1stupeň. V Tokyu, kde jsme, tak sníh slezl do oběda. Slunce ho roztálo a už bylo zase hezky. Neměli jsme žádný plán, takže jsme si zašli jen na oběd a pak zase odpočívat. K večeru jsme se vydali na trénink, kde nás doprovázel silný déšť. Naše péřovky byly pořádně nacucaný 😅 Když jsme dorazili na trénink, byl tam jen sensei. Po půl hodině přišli ještě dva lidi. Trénovali jsme zase zbraně. Po tréninku jsme se všichni rozloučili a každý šel svou cestou.



pátek 10. února 2023

Zážitky a postřehy

Vzhledem k množícím se podnětům typu "Už jsi napsal něco na blog?!" a "To máme za tebe dělat všechno?" jsem usoudil, že je na čase přispět svou troškou do mlýna a napsat taky pár řádek. Vezmu to trochu víc obšírně, tak snad to nebude nuda.

Cesta

I když se na tuto cestu čekalo kvůli covidovým opatřením velmi dlouho, celá akce byla uplácaná velmi rychle, zejména díky naspeedovanému Pepanovi, který měl už od září preventivně zabaleno, při prvních známkách uvolňování restrikcí měl detailně rozepsaný itinerář cest mezi letištěm, hotelem a dojo, a od října už nemohl dospat.

Letenky tentokrát byly výrazně dražší, mimojiné také proto, že trasa letu nemůže vést přes Rusko a létá se tedy spodem přes Turecko, Azerbajdžán, Čínu a Mongolsko. Příjemnou stránkou věci bylo, že polské aerolinky LOT nás nechaly upgradovat letenky do premium economy za zanedbatelný poplatek, a tak jsme si celou cestu z Varšavy do Tokia mohli příjemně lebedit v přední řadě, kterou jsme měli pro sebe, na širokých sedačkách, s obrovským prostorem na nohy před sebou a výborným jídlem inspirovaným Japonskem během letu. Já prospal z 11-hodinového letu víc než polovinu, což považuju za úspěch a promítlo se to i do tělesného stavu po přistání.

Kontrasty

Hned po přistání nešlo nezaregistrovat obligátní roušky, kterým jsme my v Evropě už tak nějak odvykli. V Japonsku naopak byly poměrně běžné už před Covidem a tak si místní nejspíš lépe zvykali. Obava z nákazy je tu cítit na každém kroku, narozdíl od nás neplatí, že by covid už prodělala většina lidí.

Jinak je tu vše při starém dobrém pořádku. Pořád mě dokáže fascinovat ten kontrast mezi mnohatisíciletou tradicí na jedné straně a ultramoderní architekturou a technologií na straně druhé. Při úterní procházce kolem hradu Edo vybudovaném v 15. století (a dodnes užívaném) se stačilo otočit o 180 stupňů a náhle se středověké prostředí změnilo na hi-tech blend posledního desetiletí. Místní nám to neustále zmiňovali a svým způsobem jako by se za to omlouvali. Očividně není tento mix každému po chuti. Letmo jsem si vzpomněl na výstavbu budovy národní banky v Ústí nad Labem vedle gotického kostela Nanebevzetí nebo na nevoli Pařížanů ke stavbě Eiffelovy věže.

Edo castle


Otočka 180 stupňů
 

Oázy

Ať už tak nebo tak, ona četná tradiční místa v Tokiu působí jako oázy neskutečného klidu v jinak rušné bezmála 40-milionové aglomeraci. Jako příklad můžu použít včerejší výlet k chrámu Gokokuji. Jedete zalidněným metrem a po vystoupení se necháte vést davem k výlezu z podzemí. Vyšlapete schody k dennímu světlu a ocitnete se na poměrně frekventované ulici se spoustou lidí a aut. Otočka na místě o 180 a stojí před vámi majestátní brána s obvyklou členitou střechou, střežící vstup do chrámu. Deset kroků vpřed skrz bránu a jako by se za vámi vnější svět zavřel. Dál už panuje jen neskutečný klid a ticho. Jen v dáli vnímáte šum města a samozřejmě všudypřítomné krákání havranů. Je tu málo lidí, spočítal bych je na prstech rukou. Všichni se pohybují pomalu po dlážděných chodníčcích. Nikdo nesejde mimo, i když volného prostoru je všude dost. Nikdo nemluví. Na volném prostranství jsou lavičky, dřevěné ochozy a stromy, kde se člověk může posadit, zavřít oči, nechat myšlenky plynout a prostě jen tak "nebýt".

Vstup do chrámu Gokoku-ji

Gokoku-ji - brána


Gokoku-ji - chrám





A ten kontrast


 

Místní jsou na tohle tak nějak zvyklí. Paradoxně jistou formu klidu je možné nalézt i v tom metru. Nastoupíte do plného vagónu a... ticho. Nikdo nemluví. Nikdo se nemačká. Nikdo nespěchá. V metru sice najdete malé nápisy "Prosíme přepněte telefony do tichého režimu a netelefonujte nahlas", ale nikdy jsem neviděl nikoho v metru telefonovat. Místní kultura je protkaná tou sebedisciplínou a respektem k pravidlům, byť jsou nepsaná. Tohle je nám přeci jen trochu cizí, takže se během přemisťování metrem polohlasně domlouváme kde vystoupíme, kudy dál, a jak to tu mají pěkné. Místní nás nenápadně a mlčky pozorují a myslí si něco o... ...o turistech.

Houby

Tentokrát jsme se kvůli nedostupnosti neubytovali v našem tradičním Kimi Ryokanu, ale vzali jsme zavděk nedalekým House Ikebukuro. Hotel je pár minut chůze od nádraží a v okolí spousta malých obchodů, restaurací, kaváren a bister. V mém oblíbeném Excelsior Caffe mají novou specialitu Honey Coffee a tu si hned dáváme.

Na hotelu nás čeká na japonské poměry celkem velký pokoj se sporákem, lednicí, úložným prostorem na kufry a koupelnou. V duchu tradic tu není žádné místo k sezení (rozuměj žádný stůl nebo židle). Veškeré "stolování" probíhá tedy přímo na futonech (=v posteli, pozn. redakce). Za malou vadu na kráse lze považovat fakt, že pokoj je v přízemí s okny přímo do ulice. Znamená to mimojiné taky to, že odspodu je na tatami pěkná zima. Tuto komplikaci jsem vyřešil náhradní dekou, kterou jsem umístil na futon, takže teď už v noci tolik nemrznu.

Příjemným faktem je přítomnost sprchy přímo na pokoji, čehož hned využíváme. Neobtěžoval jsem se vybalováním vlastní hygieny, protože ve sprše byl dostatek mycích prostředků. Hned jsem se jal některé vyzkoušet, abych se sžil s místními zvyky. Šampón na vlasy voněl jako něco mezi citrónem a savem, ale moje zbytky vlasů přežily. Tělový šampón byl už větší oříšek. Jeho vůni jsem nedokázal identifikovat. Nejvíc mi to připomínalo babiččinu hříbkovou smaženici. Protože už o místní kultuře ledacos vím, usoudil jsem, že se jedná o nějakou formu šampónu bohatého na feromony. Když už jsme tady, musíme zapůsobit, říkal jsem si, a tak jsem na sebe nakydal dvojitou dávku.

Tréninky

První trénink na nás čekal hned druhý den ráno v jednom kamarádském dojo asi hodinu cesty. Po vzájemném přivítání, komplikovaném trochu nemožností rozpoznat jeden druhého pod vrstvami roušek, hned začal trénink. Málo cvičený vstup z úchopu za obě ruce ryote-dori nám dal pořádně zabrat a místní nám nic nedarovali.

Trénink vedl jeden ze starších studentů, zatímco sensei se věnoval vybraným konkrétním lidem. My se prostřídali pěkně se všemi cca dvaceti aikido-ka a stálo to za to. Pěkně jsme se zapotili a tak jsem byl rád za tu dvojitou dávku tělového šampónu. Nemůžu úplně potvrdit jeho účinky, nelze totiž říct, že by mé jemné houbové aroma na někoho vysloveně zapůsobilo. Budu to muset ještě prostudovat.

Po aikido následoval ještě trénink aiki-toho se zbraněmi. Dojo je známé svým tradičním pojetím cvičení této formy. Výklad a následné cvičení bylo skutečně o přesnosti na milimetry. Iwakata-san mi věnoval notnou dávku času a nejméně pět minut mi pečlivě popisoval každý detail konkrétního pohybu, který jsem zjevně nedělal správně. Z toho, co mi tak podrobně vysvětloval, jsem nerozuměl jediné slovo, ale zněl velmi přesvědčivě. Příště se budu muset ještě hodně snažit, abych to cvičil správně.

Strýčkovy tréninky jsou tradičně roztroušené po Tokiu - Ikebukuro, Edogawabashi, Bunkyo... Jsou trochu omezené kvůli restrikcím. V některých dojo je možné cvičit maximálně v 10 lidech a v každém lze cvičit jen jednou týdně. Tím odpadly pondělní a čtvrteční tréninky.

Po covidové vlně cvičí výrazně méně lidí, tak se scházíme v malém počtu. Kvůli obavám z nákazy se taky omezuje vzdálenost, na kterou se cvičí, a tak se jedou primárně zbraně. Největší pozornost věnujeme starému cvičení san-dan uchi, resp. kote-men-do. Součástí je i nová varianta tyče proti meči. Krásně se tady ukazuje, jaká jsme i po letech cvičení nemehla.

Jídlo

Živíme se tu čím se dá. Velkou část stravy tvoří nudle a polévky z rozličných bister, kde se dá dobře najíst za 500-800 jenů (cca 80-150 korun). K večeři a snídani nakupujeme drobnosti ve 100-yen shopu nebo večerkách SevenEleven, které jsou tu na každém rohu. Tak nějak doufám, že se mi podaří na místní stravě shodit pár kilo. Zatím jsou ale dortíky ze SevenEleven příliš lákavé.

Během včerejší prohlídky Sunshine City (nákupní část Ikebukura) jsme zabloudili i do jedné z restaurací. Za vyšší, ale pořád přijatelnou cenu tu nabízeli japonské maso ve stylu shabu-shabu nebo suki-yaki. Jídlo spočívá v tom, že doprostřed stolu se na vařič postaví nádoba (nabemono) s vývarem nebo směsí vody a sojové omáčky. Podle chuti si pak v ní vaříte jednotlivá sousta zeleniny nebo na velmi tenké plátky nakrájeného masa. My jsme zvolili variantu sukiyaki, kdy se maso před vařením ještě obalí v rozmixovaném syrovém vejci.

Chodit na jídlo v turisticky oblíbených částech města má svoje nesporné výhody. Obsluha vám se stoickým klidem odpustí drobné přestupky proti místnímu bontonu. Jako když například naházíte do hrnce s vařící tekutinou zeleninu určenou pro salát nebo vytahujete horké nudle ze společného vývaru hůlkami, kterými normálně jíte a nudle "plazíte" po stěně hrnce do mísy se zeleninovým salátem. Normálně by to znamenalo pošlapání většiny stolovacích tradic. Tady jsme ale jen další turisté.

Suki-yaki

Turisti

 

Závěrem

Dneska nám výjimečně nasněžilo a venku je pěkná zima. Tak daváme pouze lehký odpočinek, který mi konečně dává prostor napsat těchto "pár" řádek. Večer nás čeká trénink, tak jen doufám, že nás neskolí začínající rýma, případně nenakazíme někoho z místních. Vzhledem k vládnoucí paranoie tady by nám to nemuseli úplně odpustit. Tak tedy aikidu zdar a zase příště!

AJAX

fotky zde: Gokoku-ji, oběd a ranní sníh – giuseppep – album na Rajčeti (idnes.cz)



čtvrtek 9. února 2023

Oběd se Senseiem a trénink

Se Senseiem jsme se na včerejším tréninku domluvili, že nás vytáhne dnes na oběd. Ještě v noci nám napsal čas a místo setkání - 11:00, před obchodním domem na Ikebukuro station. Vyrazili jsme opět s malou časovou rezervou, neboť komplex Ikebukuro station je opravdu veliký. Trefili jsme ovšem správné schody, pod kterými na nás už Sensei čekal. Přivítal se s námi a řekl nám, že jeho manželka nás vyhlíží nahoře nad schody. Došli jsme s Pepou pro ni a pak už vyrazili metrem na oběd. 

Vystoupili jsme na stanici Tameike-sannō. Restaurace se nacházela v hotelu Intercontinental Anna. Jednalo se o čínskou restaruraci. Povídali jsme si nejen o aikido, ale také o situaci na Ukrajině či covidu. Po obědě jsme zašli ještě do kavárny, kde měli opravdu velmi dobré matcha latté. Poté jsme již vyrazili zpět “domů”. Sensei s manželkou vystoupili o stanici dříve. 


Po odpoledním šlofíku jsme vyrazili na trénink do Sky dojo, které je asi 20 minut pěšky od ubytka. Oproti včerejšímu tréninku, kdy nás bylo celkem 5 a Sensei, se nás dnes sešlo 8 a Sensei. Cvičili jsme opět kote-men-do. Zdá se, že je toto cvičení složitější, než jsme se domnívali :)


Večer jsme zakončili s ostatními členy dojo v nedaleké soba restauraci a následně dokoukáním na ubytování Rurouni Kenšina. 



Autor s mezinárodní blogovou akreditací: Niki


Císařský palác, Asakusa

Po devítihodinovém spánku jsme se vydali po půl desáté směr císařský palác. V jeho zahradách jsme strávili téměř 2 hodiny. V Tokyu je přes den kolem 11 stupňů, a tak jsme v zahradách narazili na první rozkvetlou sakuru. Překvapil nás také malý ovocný sad s pomeranči či pomelem. Poté jsme se došli podívat k branám samotného paláce, který je otevřený návštěvníkům pouze pár hodiny denně. Samozřejmě jsme se trefili do doby, kdy byl palác zavřený. Nezbývá, než si tedy jeho návštěvu nechat opět na příště :)


Po krátkém přesunu jsme si dali oběd ve čtvrti Asakusa a vydali se směrem k buddhistickému chrámu Sensō-ji. Cesta k němu vede skrz velmi rušnou tržnici. Poměrně dost lidí na sobě mělo tradiční japonská kimona. Nejednalo se však o Japonce, jak jsme se domnívali, ale o turisty. Japonci by prý na tomto místě kimona rozhodně nenosili. I uvnitř chrámu se nacházelo dost lidí. Většina z nich čekala frontu k samotnému centru chrámu, aby vyslovili své přaní, vhodili minci a pomodlili se. 


Pak už jsme pospíchali na ubytování, abychom si odpočinuli před prvním tréninkem se strejčkem. Trénink měl být od sedmi, tak jsme vyrazili s malou časovou rezervou před půl sedmou. A ještě že tak. Vydali jsme se od metra na druhou stranu, takže jsme dojo napoprvé celé dokola obešli, vrátili se zpět k výchozímu bodu a napodruhé už byli úspěšnější. Setkání se Senseiem víc jak po 3 letech bylo opravdu moc milé. Cvičili jsme kote-men-do meč s mečem a meč s tyčí. Trénink trval pouze 1,5 hodiny, oproti očekávaným 2 hodinám. Pravděpodobně byly tréninky kvůli covidu zkráceny. Po tréninku jsme rozdali ještě drobné dárečky z Čech a vyrazili na ubytování. Byli jsme velmi unavení, ale večeře ze supermarketu a jet lag nás nakonec udrželi vzhůru až do půl čtvrtý do rána. Společnost nám dělala whiskey (s colou) a Rurouni Kenšin. 

Více foto z tohoto dne zde: https://giuseppep.rajce.idnes.cz/Cisarsky_palac%2C_ASAKUSU/ 


Autor s mezinárodní blogovou akreditací: Niki

úterý 7. února 2023

Meiji Jingu,Roppongi

 Dnes jsme se vydali do šintoistické svatyně Meiji Jingu. Po cestě do svatyně se nacházejí sudy se saké a je nádhera se na ně dívat.

Potom následovala procházka do Yoyogi parku, který jsme jenom prošli a zamířili na stanici Shibuya, kde se nachází socha psa jménem Hačiko. Lídí tu bylo strašně moc. Stojí se tu i fronty na to, aby jste se mohli vyfotit. No a jelikož bylo už  dvě hodiny odpoledne zašli jsme si na jedno veeelkou palačinku
Po této kalorické bombě jsme šli ještě podívat na Roppongi, kde se nachází velký pavouk
Na večeři jsme byli pozvaný od naší kamarádky Mao do restaurace, kde jsme ochutnali saké a tradiční a netradiční japonské jídlo různých chutí. Po večeři nás Mao ještě
 šla doprovodit a po cestě na metro na nás čekali její rodiče, který nás chtěli vidět a pozdravit. Po cestě v metru jsme už malinko usínali. Přesun času na nás pomalinku začíná doléhat. Spát chodíme kolem půlnoci a vstáváme mezi 7-8 hodinou.




pondělí 6. února 2023

1.trénink

 Máme za sebou první trénink a to ve WARABI. Po pěti letech jsme se opět sešli v Japonsku na tatami a pěkně jsme si zacvičili. V Japonsku se nosí roušky v uzavřených prostorách a venku je to jen doporučený. No prostě roušku si sundáte až když přijdete domů. Během tréninku nám asi tak 4x stříkali desinfekci na ruce. Počasí zatim ujde. Odpoledne tak 8-10 stupňů a sluníčko.


Po 2,5 hodinovém tréninku jsme se zase vydali zpět domů a na oběd. Po cestě jsme ještě nakoupili něco na večer a na ráno na snídani. 





neděle 5. února 2023

Přílet a ubytování

 Začalo to docela dobře. Letadlo z Prahy do Polska mělo hodinový zpoždění, takže když jsme přiletěli do Polska, museli jsme se přesunout na nový gate rychlým přesunem. Alespoň jsme nemuseli na nic čekat :-)

V letadle do Japonska jsme měli už zarezervovaný místo, který už jsme měli vybraný v Čechách při nákupu letenky. Připlatili jsme si lepší místa takže to bylo super. Letěli jsme nad Rumunskem, Černým mořem, Uzbekystánem a Čínou.  Do Japonska jsme dorazili v 20hod jejich času. Odbavení bylo docela v pohodě, protože jsme měli připravený ,,FAST TRACK,, na cestu. Japonci to mají vymáklí a i dobře zorganizovaný. Pak ještě hodinu do Ikebukura a na ubytování. Letos jsme udělali malou změnu a zkusili jiný než obvykle. Našli jsme HOUSE IKEBUKURO.